Utrustning

Vattenfilter är räddaren i nöden

0

Allt för mycket kemikalier och skadliga ämnen som reningsverket inte lyckats filtrera bort finns idag i Sveriges kranvatten. Det sägs att kranvattnet är bra och rent, men så enkelt är det inte.

Nu för tiden har det blivit allt mer populärt att folk använder sig av vattenfilter hemma hos sig. Dock finns det fortfarande många människor som ser ut som frågetecken när man pratar om dessa filter.

Varför används vattenfilter?

Vårt kranvatten är aldrig rent till 100%, trots att vi i Sverige har bland det bästa kranvattnet i världen. Det förekommer nästan alltid främmande partiklar och orenheter som:

 • kalk
 • klor
 • miljögifter
 • läkemedelsrester
 • industriella restprodukter
 • andra föroreningar

För att hålla kranvattnet fritt från främmande ämnen bör vattenfilter användas, vilket resulterar i en bättre vattenkvalitet.

Var hittar man vattenfilter?

Många företag producerar olika slags vattenfilter med diverse tillbehör, så det finns väldigt många alternativ på marknaden att välja mellan.

Det finns många otroligt bra och billiga vattenfilter på marknaden, men så finns det också dyrare varianter som inte alls är lika bra. Det gäller att läsa sig in på företagen, och hålla koll på bland annat

 • hur erfarna de är på ämnet
 • hur miljövänligt de jobbar

Hur vet man vad man vilket filter man ska köpa?

Det är inte så lätt att leta sig fram i djungeln av olika vattenfilter. De mest seriösa företagen har oftast en bra guide på sin webbsida och en välfungerande kundservice ifall man känner sig fundersam.

En genomgående vattenanalys kan också vara på sin plats, ifall man är osäker på vilka filter som gäller för just ens eget hushåll. Olika alternativ finns dessutom beroende på om man har egen brunn eller om vattenförsörjningen sker via kommunen.

Vem behöver rena sitt kranvatten?

Ett kort och enkelt svar – ALLA behöver. Med hjälp av noggranna vattenanalyser har det konstaterats att största delen av Sveriges kranvatten är förorenat till viss mån, även om ingen konstig smak eller lukt upptäckts.

Man förlorar ingenting på att dricka filtrerat vatten, och det har enbart positiva effekter. Hittills har inga negativa följder på grund av filtrerande av vatten kunnat konstateras. Filtrerat vatten tar inte bara bort skadliga ämnen från kranvattnet, utan det är också

 • bra för miljön
 • bra för hälsan

Dessutom är det billigare att använda sig av vattenfilter än att till exempel köpa vatten på flaska.

Vad är hälsoriskerna med ofiltrerat vatten?

Att regelbundet konsumera främmande ämnen och kemikalier som finns i vanligt kranvatten kan på både kort och lång sikt föra med sig problem med hälsan, bland annat

 • magproblem
 • hudproblem
 • cancer

Det är skrämmande att se vilka enorma problem dåligt vatten kan leda till, så därför är det otroligt viktigt att kunna förebygga dessa problem i ett tidigt skede. Tack vare en så enkel sak som att använda sig av rätt slags vattenfilter kan många allvarliga problem undvikas.

Sammanfattning – därför behövs vattenfilter

Det finns stora problem med förorenat vatten i Sverige idag. Kemikalier, läkemedelsrester och andra föroreningar som vattenverken inte kan filtrera bort finns kvar i vattnet när det kommer ut i våra kranar.

Det är därför extremt viktigt att använda sig av vattenfilter som filtrerar bort dessa främmande ämnen innan vi använder oss av vattnet.

Trots att inga ovanligheter gällande smak eller lukt i vattnet har konstaterats, är det ändå skäl att filtrera vattnet. Det tar inte bara bort eventuella orenheter, utan det har också många hälsofrämjande effekter. Negativa följder har dessutom aldrig kunnat bevisas.

Det finns många olika företag som producerar olika slags vattenfilter i många olika prisklasser och av olika kvaliteter. Det är därför viktigt att kolla upp företagets erfarenhet och praxis innan man bestämmer sig för vilket filter man tänker köpa. För självfallet vill man ju ha ett vattenfilter som håller hög kvalitet och som man kan lita på!

Lokal digital marknadsföring

Previous article

Tips och tricks om bilinredningar

Next article

You may also like

More in Utrustning