Elektronik

Välja elavtal

0

Det kan vara bra att se över det elavtal du har med jämna mellanrum. Det eftersom du kan spara flera tusen på att byta. Dock är det viktigt att du innan du byter elavtal kollar av saker som det nuvarande avtalets bindningstid och uppsägningstid samt även fundera på vad för elavtal som passar dig bäst. Ofta talas det om fast och rörligt avtal men det finns även fler varianter än så.

Vilket elavtal är bäst?

Utbudet av olika elavtal är stort, så det kan vara lite svårt att veta vad det är du bör välja. Det bästa är att utgå från din egen plånbok samt att du bör lyssna på din egen känsla. Undvik gärna anvisat avtal. Den sortens avtal är det du får om du flyttar och struntar i att själv välja elhandlare och ett elavtal.

Det kan vara en god idé att jämföra olika elavtal. Det finns en bra sajt som Energimarknadsinspektionens har som du kan använda dig av. Det är Sveriges enda oberoende prisjämförelsesajt som alla elhandlare har en skyldighet att rapportera in till vad de har för priser.

Olika typer av elavtal

Det finns som sagt flera olika typer av elavtal, där det oftast talas om just fast elpris eller rörligt elpris. När det gäller fast elpris så kallas det även för bundet elpris. Det innebär att du då alltid betalar ett visst pris per kilowattimme under en viss tid. Det går att binda sig från tre månader upp till 10 år. När det gäller rörligt elpris, så är priset rörligt och utgår från prisutvecklingen på elbörsen.

Utöver dessa två avtal så finns det även ett som kallas för timprisavtal. Det är då ett slags rörligt elavtal, men som är timbaserat. Det innebär att det kan kosta mer eller mindre, beroende på när under dagen det är.

Sedan finns det även el till inköpspris, mixat elpris samt vintersäkrat elpris.

Svarvning – några tips och tricks

Previous article

Tips och tricks för din marknadsföring – Tryck flyers i Umeå

Next article

You may also like

More in Elektronik