Utrustning

Välj rätt vattenfilter för ditt hushåll

0

Funderar du på att installera ett vattenfilter? Då är du inte ensam! Det blir allt mer populärt att använda sig av ett vattenfilter, speciellt i köket för att få rent dricksvatten. För dig med barn är det ännu viktigare – barn är extra känsliga för dåligt vatten.

Även om Sverige har väldigt rent vatten i kranen jämfört med andra länder är det smart att installera ett vattenfilter för att säkerställa helt rent dricksvatten.

Hitta ett vattenfilter som passar

Det kan verka enkelt att besöka en butik och välja vattenfilter som ser bra ut och sedan installera det själv. Men ett vattenfilter som inte är anpassat efter de föroreningar som finns i kranvattnet kan göra mer skada än nytta.

Om du inte vet vilka föroreningar som finns i kranvattnet är det omöjligt att välja rätt sorts filter.

Olika sorters vattenfilter och vad de är bra för

  • Kalkfilter – Det krävs ingen el för att ett kalkfilter ska fungera, det räcker med det normala vattentrycket. Filtret är uppdelat i två delar, en del där kalken fastnar och en annan del som rengör filtret. Alla kalkavlagringar spolas ut i det vanliga avloppet.
  • Kombifilter – Ett kombifilter har flera olika sektioner som kan anpassas efter de föroreningar som finns i vattnet. Den vanligaste kombinationen är kalk, humus och nitrat.
  • Dricksvattenfilter – För att få helt rent dricksvatten krävs det flera olika lager av filter. En UV-lampa som dödar av bakterier, sedimentfilter, aktivt kolfilter, omvänd osmos och filtermedia för att reglera Ph-nivån.
  • Järnfilter – I detta filter intensivluftas och filtreras vattnet flera gånger för att ta bort järn och mangan ur vattnet. Tack vare syret oxideras metallerna och renas genom filtermassan.
  • UV-ljusfilter – UV-strålning dödar effektivt alla bakterier, virus, alger och mögelsvampar. Inga kemikalier eller andra tillsatser krävs i denna process och varken lukt eller smak påverkas.
  • Radonfilter – Ett radonfilter av god kvalitet tar effektivt bort metan, svavelväte och koldioxid förutom just radon. Det går även att komplettera med ett filter mot uran om det behövs.

Innan du köper ett vattenfilter – ett vattenprov!

För att veta exakt vilka föroreningar som finns i ditt kranvatten och vilket vattenfilter som krävs för att rena det måste du först ta ett vattenprov.

Det enklaste sättet är att beställa provrör via internet, de levereras då direkt till din brevlåda. Du fyller helt enkelt provrören och skickar in dessa till ett företag som sedan analyserar vattnet.

Hitta rätt filter efter resultatet

När du sedan får provsvar via post eller email kan du välja ett filter som möter behoven ditt kranvatten har. För allra bästa resultat bör du kontakta ett företag som uteslutande arbetar med vattenfilter. De kan hjälpa dig att välja rätt kombination av vattenfilter för helt rent dricksvatten.

Gör ytterligare en kontroll efter installation

Efter att vattenfiltret blivit installerat bör företaget ta ett vattenprov och visa dig som kund att vattenfiltret fungerar som det ska och vattnet nu är helt rent. Du bör även få garanti på både vattenfilter och arbete.

En tid efter att vattenfiltret blivit installerat är det smart att ta ett tredje prov för att säkerställa att vattenfiltret fungerar som det ska. Rent dricksvatten är väldigt viktigt!

Glöm inte underhåll

Tänk på att alla sorters vattenfilter kräver underhåll, hur ofta beror på vilket sorts filter det handlar om samt hur mycket vatten som används i hushållet.

Ett vattenfilter som inte underhålls ordentligt kan det börja växa bakterier i vilket kan resultera i att de som bor i hushållet blir sjuka. Det är bäst att lämna både installation och underhåll till proffsen!

Då undviker du obehagliga överraskningar som kan leda till dyra kostnader men också till att filtret inte fungerar som det ska. Och då försvinner ju hela meningen med ett vattenfilter.

 

Tips på kläder för förskolan och dagis

Previous article

Enkla sminktips för att se pigg och fräsch ut

Next article

You may also like

More in Utrustning