Tips och tricks

Tips vid val av byggkonsult

0

En byggkonslut är en person som kan hjälpa dig ifall du behöver ansöka och få bygglov.

Hur väljer du en byggkonsult?

  • Sök på nätet efter en byggkonsult nära dig.

  • Titta på dess referenslista för att försäkra dig om att personen i fråga har erfarenhet inom området

  • Fråga om pris

  • Jämför priset med vad andra byggkonsulter tar för sina tjänster och bestäm dig för vem du ska arbeta med

En byggkonsult ska kunna hjälpa dig med ansökningsprocessen och även ge dig bra rådgivning och konsultation i samband med bygglov.

Vad är ett bygglov?

Vad är bygglov och när ska du skaffa dig ett sådant dokument? Bygglov är en officiell tillåtelse som ges ut av kommunen. Om du som husägare planerar att göra ändringar på ditt hus måste du ansöka om bygglov. Byggnämndens hemsida informerar på ett tydligt och bra sätt vilka ändringar faktiskt kräver bygglov men sanningen är att många upplever sådana typer av regleringar som svåra att förstå och följa. Just därför kan det vara bra att kontakta och möjligen även anlita en konsult som hjälper till.

Bygglov kvävs oftast om du ska göra yttre ändringar

Här redogör vi för de två grundläggande reglerna som kräver bygglov. Om du bygger till din befintliga fastighet eller gör en ny byggnad så krävs det alltid bygglov.

Yttre ändringar faller också i den kategorien. Om du till exempel har bestämt dig för att måla om huset , dvs byta färg ska du fråga kommunen om det. Ett fasadbyte tillhör också den gruppen av ändringar. Om du har en putsfasad med vill hellre ha en träfasad krävs det bygglov. Om du byter takmaterial, övergår från plåttak till tegeltak, gäller det samma sak.

Det finns flera detaljer, regler och bestämmelser som ska följas. Här angavs det bara några huvudsakliga regler som de flesta bör känna till.

Tips för dig som vill börja med modellbygge

Next article

You may also like