Snö, nysnö, slask och regn – det är lätthänt att man måste köra i sådant väder här i Sverige. Det är inte speciellt skönt och det medför en del risker.
Vad vet du om halkkörning? Hur ofta behöver du köra på hala vägar? Här kommer några tips som kan vara till hjälp.
- Högre växel är ett måste
Kör gärna på så hög växel som möjligt. Varför? Det ger dig möjligheten att lättare behålla väggreppet samtidigt som du även kan undvika att drivhjulen slirar. Tänk på att det är en låg friktion mellan däck och vägbana när du kör på halt underlag. Det slirar därför mer när du gasar för mycket.
- Vrid ratten på rätt sätt
Vrid ratten åt höger om bakänden på bilen går åt höger. På så sätt parerar du själva rörelsen. Givetvis gäller det samma regel om du bilen svänger åt vänster. Här spelar hastigheten stor roll och det gäller att inte svänga för mycket och för länge. Anpassa rattrörelserna till hastigheten.
- Farten ska minskas innan du kör in på en kurva
Det här en viktig grundregel. Bromsa innan ingången till en kurva. Nästa steg är att styra bilen i färdigriktning. Använd gärna bromsen för att minska farten. Bromsen förändrar även bilens viktfördelning och gör att tyngden hamnar på framhjulen och skapar ett bättre fäste.
Huvudregeln vid körning i halt väder lyder – ”undvik att hamna i en situation där du förlorar kontrollen över bilen”. Det bästa du kan göra är att inte köra för fort och ta god tid på dig. Ifall du känner att du kommer försent är det bättre att du meddelar, istället för att gasa och riskera din egen hälsa. Om vädret är för dåligt är det bäst att inte köra ut alls.
Råkar du ut för en olycka?
Ok, låt säga att du har kört på en hal väg men dessvärre är olyckan framme och du behöver hjälp. Vad ska du göra? Det första och viktigaste är att försöka lugna ner dig.
Ring sedan trafikhjälp och berätta exakt var du befinner dig. Fråga gärna hur länge du behöver vänta tills de skickar in en bärgningsbil. Om du är skadad måste du informera väghjälpen om det också. Ring gärna en familjemedlem och meddela vad som har hänt.
I många fall behöver man inte vänta speciellt länge för att få hjälp. Undantag förekommer dock, speciellt om du har kört långt inne i glesbygden och det är svårt för trafikhjälpen att nå ut till dig.
Oavsett vad gäller det att försöka behålla sitt lugn och vänta.
Vilka förare måste utbilda sig för halkkörning?
Du som vill införskaffa B-körkort måste genomgå en riskutbildning. Den andra delen av den omfattar just halkkörning. Den delen av utbildningen handlar om att förstå riskerna i trafiken när du är ute i slirig eller hal väg. Praktiska övningar inkluderas kombinerade med teori.
Körskolor specialiserade i utbildningar (för B -körkort) erbjuder även denna specifika utbildningsdel. Med andra ord behöver du inte leta efter en annan körskola utan kan fortsätta din utbildning på samma.