Tips och tricks

Tips och tricks för bättre matlagning

0

Matlagningen ligger i fokus för de flesta av oss. Få saker slår en perfekt middag med gott vin till. Vad sägs om att servera en mör biff som liknar den du får i en dyr och omtyckt restaurang? Idag är det fullt möjligt.

Med en sous vide-paket (eller iVide) och en vakuumförpackare kan du göra underverk i köket. Mer om båda begreppen kan du läsa i nästa två rubrikerna.

Lite mer om Sous Vide

Sous Vide är ett franskt ord som betyder ”under vakuum”. Tillagningsmetoden blev populär i Frankrike på 1970-talet och är än idag omtyckt bland restaurangägare och alla som gillar gourmet mat. Metoden gör att köttet tillagas långsamt till en perfekt temperatur. Det är även anledningen till att det blir så mört och vällagat.

Köttet skyddas och behåller sin naturliga smak genom att vakuumförpackas. Nästa steg är att behandla köttet med hjälp av vatten. En sådan värmebehandling anpassas till köttet.

Här kommer tre steg för en perfekt sous vide:

  • Marinera och vakuumförpacka köttet – kom ihåg att marineringen måste anpassas till köttet. Olika kött går väl ihop med olika kryddor. Marineringen sker alltid före vakuumförpackningen.

  • Tillaga köttet sous vide med vattenbad – här följer du instruktionerna som tillkommer med de inköpta redskapen. Köttet tillagas i låg temperatur.

  • Stek köttet i het panna – en hastig stekning gör att du behåller ytan och tillför den final touch som höjer smaken.

Vakuumförpackare

En vakuumförpackare är mer eller mindre ett måste för sous vide. Den skyddar köttet och bidrar till att det behåller sin goda smak och kryddning.

En vakuumförpackning kan användas även om du inte planerar att laga maten du lägger i den. Du kan vakuumförpacka din avokado och ställa den i kylen. Samma gäller även nötterna du gärna har som snacks på vardagar. På det sättet håller sig maten fräsch fem gånger längre och du slipper onödigt matsvinn. Dessutom sparar du även plats i frys och kyl genom att förpacka varorna.

Göra analys av kostnader med hjälp av Digital procurement

Previous article

Dörrmattor och annan bra inredning för din hall

Next article

You may also like