Tips och tricks

Tips när du har ont i hälen/hälsenan – besök en naprapat i Upplands Väsby

0

Om du har en smärta i din hälsena, så kan detta komma sig av att du haft en längre tids överbelastning så väl som det kan bero på en akut skada. Det som den akuta skadan kan ha orsakats av är en bristning i senan. Då blir följden en blödning samt en svullnad. En annan orsak till att det smärtar i hälsenan, det kan vara att du har en stramhet i vadmusklerna. Det kan kännas av genom att du är stel på morgonen, eller att du har en smärta under och efter aktivitet.

Besvär med häl och hälsena kan drabba de flesta men är vanligt hos de som idrottar där det förekommer mycket löpning eller hopp. Orsakerna till ont i hälen eller hälsenan kan bland annat vara en ensidig belastning eller att du ökat upp träningen mycket. Det kan även komma sig av att du bytt underlag, har en överpronation eller att du har korta vadmuskler. Det kan även vara att du har en nedsatt ledfunktion i fotleden eller bär fel sorts skor. Du kan med fördel boka in ett besök hos en naprapat Upplands Väsby för att få den hjälp du behöver.

Hur behandlar en naprapat ont i hälen/hälsenan?

Det som en naprapat i Upplands Väsby kan göra, det är att bedöma skadans art så väl som svårighetsgrad. Om det inte finns misstanke om en annan bakomliggande orsak, så kan naprapaten inleda behandling. Denna behandling riktas mot att återställa en normal rörlighet i fotens leder samt även att minska eventuella muskelspänningar. Behandlingen fortsätter sedan med att ge dig tips på styrke- och rörlighetsträning med stretch.

Varför drabbas man av hälsmärta?

Hälsmärta är ett ganska så vanligt problem med foten. Ofta kan det vara så att du har drabbats av en inflammation i hälen. Men sedan är det ju så att det finns idag många olika varianter av ont i hälen. Det kan vara att du har smärta under hälen, som orsakats av det som heter plantar fasciit. Det kan även vara att du har ont där hälsenan ansluter till hälbenet, det heter Achilles tendinit. På svenska säger man Akillestendinit och det är en av flera vanliga benämningar för inflammation i hälsenan

Bland vanliga orsaker till ont i hälsenan finns:

  • plantar fasciit

  • häl bursit

  • tarsaltunnelsyndrom

  • kronisk inflammation i hälkudden

  • stressfraktur

  • Severs sjukdom (apofysitis calcanei)

  • Achilles tendonosis (degenerativ tendinopati), även kallad tendinit, tendinos och tendinopati

Andra orsaker bakom ont i hälen eller hälsenan kan vara att du haft en långvarig överbelastning av hälen eller att du utövat en hård träning under längre tid. Det kan även komma sig av övervikt så väl som dåliga skor.

Överbelastning är en mycket vanlig orsak till smärta i hälsenan och hälsenefäste. Vanligtvis så kallas detta för hälseneinflammation. Det är dock inte en inflammation i senan utan själva smärtan orsakas av något annat. För detta finns det flera olika former av behandling. Bland annat finns det stötvågsbehandling och tvärfriktionsmassage som du bör kombinera med egenvård och stretchning.

Tips för dig som funderar på att köpa en robotdammsugare

Previous article

Upp i det blå

Next article

You may also like