Att ha smärta i ett eller båda knäna, det kan vara något som drabbar dig på grund av olika saker. Denna typ av smärta är vanlig och bakomliggande orsaker till knäsmärta kan vara bland annat överanvändning, artros, tendinit, bursit, meniskskada eller främre korsbandsskada. Det kan även ha andra bakomliggande orsaker. Vårt tips är att du besöker en naprapat Sollentuna, som kan undersöka dig och ställa rätt diagnos.
Knäskador är ofta något som drabbas idrottare, men det kan även drabba vardagsidrottaren och sportutövaren. Detta beror många gånger på att knäna utsätts för stötar, tyngd och att man gör snabba vändningar. Dock kan det även drabba den som inte är aktiv alls, på grund av att man gjort något, eller att något gått sönder så som menisken eller korsbandet. Det kan även handla om en förslitning eller överbelastning av knäet.
En annan orsak bakom knäsmärta, det är det som kallas för PFSS som står för Patellofemoralt smärtsyndrom/främre knäsmärta. Det är både barn och vuxna som kan drabbas av detta och orsaken bakom beror oftast på att man har felställda fötter eller knän. Det kan även vara att du drabbats av en svaghet i sätesmuskulaturen eller lårmuskulaturen. Det kan kännas som att ditt knä eller knäskål är instabil. Det går då att få rehabilitering hos en naprapat i Sollentuna.
Vad kan en naprapat göra mot knäsmärta?
När du besöker en naprapat så gör han eller hon först en undersökning. Det för att få fram orsaken till besvären. Ibland kan det även krävas en vidare utredning av ortoped. Det som sedan en behandling inriktar sig på, det är att komma tillrätta med bristande funktion i höftled, bröst- och ländrygg om det finns. Det för att dels återfå, dels bibehålla god muskelfunktion över knäled. För att ditt resultat ska vara långvarigt så bör du även kombinera din behandling med specifik träning.
Träning och knäsmärta
Om din knäsmärta kommer av att du har en skada, opererat det eller lider av artrit, då kan du lindra smärtan med töjnings- och förstärkningsövningar. Denna träning förbättrar även din flexibilitet och rörelseomfång.
Det kan verka konstigt att man ska träna ett skadat knä, eller ett knä med artrit. Men det är bättre att göra viss träning än att hålla det helt stilla. Skulle du låta bli att helt röra ditt knä, så kan det stelna till vilket leder till en förvärrad smärta samt att det blir svårare för dig att göra dina dagliga aktiviteter.
Genom att utföra mjuka stretch- och förstärkningsövningar så kan du stärka de muskler som stöder själva knäleden. Med starkare muskler så blir det en mindre påverkan och stress på ditt knä samt att knäleden får det lättare att röra på sig.
Innan du påbörjar ett träningsprogram för knäsmärta, var noga med att prata med naprapat för att se till att övningarna är säkra för dig. Beroende på din situation kan de rekommendera några ändringar eller ge dig ett individuellt program att träna dit knä efter.