Tips och tricks

Skaffa en praktiskt bensinkort

0

Om du använder bilen ofta behöver du även tanka ofta. Och bensin är inte billigt! Med ett praktiskt bensinkort kan du få återbäring på allt du spenderar på bensin per månad. Vilket ingen egentligen såklart säger nej till.

Nedan förklarar vi hur bensinkort fungerar och för- respektive nackdelar med ett sådant.

Vilket bensinkort är bäst?

Det beror helt på vart du tankar oftast. Om du alltid tankar på samma bensinmack är det smartast att skaffa ett bensinkort där. Men om du reser längre sträckor kan det vara mer praktiskt med ett bensinkort från en större kedja som finns lite överallt.

Men du bör även se över vilken rabatt kedjan erbjuder då du ansluter dig som kund. Och vilka bonusar som erbjuds. Ibland kan det vara värt det att åka en liten bit längre och få ett mycket bättre pris för bensinen eller dieseln.

Fördelar med bensinkort

Med ett bensinkort får du rabatt för beloppet du tankar för, vilket gör varje tankning lite billigare. Och du kan dessutom njuta av olika bonusar. Om du dessutom ofta tankar på samma kedja är det väldigt förmånligt att välja deras kreditkort.

De allra flesta bensinkort tar inte ut någon årlig avgift utan är helt gratis att använda, till skillnad från vanliga kreditkort. Och du som ofta köper kaffe eller något annat i bensinmackens butik kan även njuta av olika bonusar och rabatter.

Bonusar fungerar endast på den bensinmack ditt kort är kopplat till. Dvs där du är kund får du bonus på dina inköp. Och du kan samla på dig poäng tills du till exempel får en gratis biltvätt eller liknande.

Betalkort med rabatt på bensin

Det är många olika bensinstationer som har gett ut sina egna betalkort. Vanligtvis är de utgivna av Visa eller Mastercard som fungerar som betalkort. Där du endast kan använda summan du har på kortet. Men det finns även betalkort med kredit om du önskar.

Med ett kreditkort får du alla utgifterna samlade på en faktura i slutet av månaden. Normalt sett är krediten räntefri under ett visst antal dagar. Men det gäller att du betalar in summan i tid för att inte råka ut för en förseningsavgift.

Fördelar ett kreditkort för bensin

  • Vanligtvis får du ränte kredit på alt du köpt under månaden under en viss tid.
  • Billigare bensin samt olika bonusar att ta del av.
  • Om du tankar ofta får du oftast bättre bonus än om du tankar sällan.
  • Kreditkortet kan användas som en vanligt kreditkort i butiker och även utomlands.

Nackdelar med ett kreditkort för bensin

  • Du får ingen bonus då du tankar hos konkurrerande bensinmackar.
  • Kreditkortet kan bli väldigt dyrt att använda vid kontant uttag samt utomlands.

Men det blir inte alltid billigare att använda ett bensinkort då du tankar. Eftersom du är bunden till att tanka på en specifik kedja för att få ut din rabatt och bonus kan det ibland faktiskt bli dyrare om du har otur.

Om en konkurrerande bensinmack erbjuder ett lägre pris än vad du får med din rabatt, får du inte det billigaste priset på marknaden. Utan endast det billigaste priset hos den kedja du har valt. Vilket kan kännas lite surt.

Anslut ditt vanliga kreditkort till en kedja

Om du är ute efter att få billigast möjliga bensin av olika anledningar kan det vara smartare att istället koppla ditt vanliga kreditkort till en kedja. De billigare bensinmackarna erbjuder inte sina egna kreditkort eller bensinkort till kunder.

Utan du kan istället koppla ditt vanliga kreditkort till kedjan och därmed få rabatt och bonus. Men kolla upp om kedjan du väljer faktiskt erbjuder rabatter och bonusar eller om de endast är ute efter att binda dig som kund.

Fördelar med att ansluta ditt vanliga kreditkort

  • Få bonus när du tankar oavsett vilken kedja du stannar vid.
  • Ett mycket större utbud av kreditkort. Vilket innebär att du slipper hög kredit, valutapåslag och kostnader för uttag.

Nackdelar med att ansluta ditt vanliga kreditkort

  • Du får inte lika hög rabatt som ett bensinkort erbjuder.

Att ha något slags bensinkort är en bra ide eftersom du därmed betalar mindre för drivmedel. Men gör dina efterforskningar och hitta den metod som fungerar bäst för dig. Se noga över alla rabatter och bonusar som erbjuds men även de olika nackdelarna som kan följa med.

 

 

Tips och tricks om bilinredningar

Previous article

Bättre hälsa med ett löpband

Next article

You may also like