Utrustning

Hyra markvibrator och lägga marksten

0

Stenlagda uteplatser är både snyggt och hållbart. Enkel konstruktion men ändå så elegant. Med ett hårt förarbete kan du sedan skörda frukten av en mysig uteplats och stenlagda gångar som slingrar sig som en inramning av trädgården.

Marksten kan användas till mycket mer än terasser. Trappor, murar och snygg inramning.

Så gör du

  • Mät upp ytan som ska beläggas. Slå upp käppar och markera längd och bredd med snören.

  • Gräv ur underlaget ca tjugo till tjugofem centimeter djupt. Underlaget ska vara fast och jämnt och räkna med tjockare plattor för garageuppfart än för terass.

  • Lägg fiberduk på den avjämnade bädden.

  • Grunda ytan med ett bärlager, vattna, packa, jämna med en vibratorplatta, även kallad marvibrator. Hyra markvibrator kan du göra i de flesta städer.

  • Lägg sedan ut ca trettio centimeter sättsand och kör över en gång till med markvibratorn.

  • Nu kan du lägga ut läkter i sättsanden med hjälp av vattenpass. Beläggningen kommer att sjunka ytterligare vid eftervibrering. Dra av sättsanden med en bräda och ta av läkten.

  • Fyll med sättsand där läkten legat och var extra noggrann eftersom detta grundmoment är det viktigaste av hela beläggningen. Därav är det extra viktigt att Hyra markvibrator.

  • Första raden av marksten kan nu läggas längs med snöret. Helst i ett mönster med fogförskjutningar för stabilitetens skull. Viktigt med en bit fog mellan plattorna för att kunna lägga fogsand i efter beläggning. Alla fogar bör fyllas med sand och vattnas.

  • Fortsätt sedan rad efter rad.

Skapa ett lyft för din trädgård

Det finns så många olika material av marksten att välja emellan. Pris, teknik, livslängd och kombinationsmöjligheter är olika beroende av material. Det finns exempelvis kullersten, gatsten, natursten, tegel eller betong. Betong är funktionellt, vackert och beständigt. Dessutom är det relativt billigt. De är lätta att lägga och finns i flera olika storlek och färger.

Sedan har vi natursten som är dyrare och inte lika lätt att lägga. Däremot så har den en mer livfull yta. Ifall du vill lyfta fram växtligheten och arkitekturen runtomkring är det en god idé om beläggningen är så neutral som möjligt. Även fasaden och närmiljön är viktiga aspekter vid val av färgton och struktur. Låt den sedan ringla sig vackert längs med en grönskande miljö.

Variera det vackra med det gröna

Hyra markvibrator och fixa grunden. Val av marksten och material är i full gång. Dags att skapa! Inspiration finns i oändlighet. Förutom den vackra terassen så omringas grönskande trädgårdar av sten och härliga blommor om vartannat. Gångar av natursten och marksten som ramar in och skapar en sammanväxt helhet. Likt en härlig fantasivärld.

Skapa en enkel och fin förändring i trädgården genom att stensätta olika partier och skapa kontraster mellan olika stenar i varierande storlek, färg och form. Bryt av mellan stensättning och mjuk böljande grönska.

Tänk mindre stenar på små och slingrande ytor. Det material du vill lägga i gångar och på uppfarter bör stämma med övriga murar och trappor. Sträva alltså alltid efter sammanhållen helhet i utomhusmiljön för att ingiva en härlig och trivsam atosfär.

Tips för dig som ska flytta

Previous article

Sätt guldkant på ditt hem med läckra trappor inomhus

Next article

You may also like

More in Utrustning