Tips och tricks

Bör man som privatperson vara rädd för hackerattacker?

0

Numera så är det många svenskar som spenderar en hel del tid online på olika sociala medier och liknande. I och med detta så ökar också risken för att man ska råka ut för någonting av personer som har ett ont uppsåt. Men behöver man som privatperson verkligen vara orolig för hackerattacker i vardagen?

Svaret på den frågan är nej. Dagens hackare är oftast en del av större kollektiv som riktar in sig på att utföra attacker mot olika företag då detta lönar sig mycket mer än att ge sig efter vanliga privatpersoner. Till följd av detta är det också många företag som har valt att ta in säkerhetskonsulter som kan assistera med att se till att företaget är säkrat mot intrång från hackare. I den här texten kommer vi gå igenom lite grundläggande information som är viktig att känna till angående just det här ämnet.

Traditionella hackerattacker mot privatpersoner är relativt ovanligt

Som tidigare nämnt så är det relativt ovanligt med hackerattacker mot privatpersoner. Då detta allt som oftast inte kan generera särskilt stora intäkter kan attacker mot företag bli mycket mer lyckade ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Genom så kallade ransomware-attacker kan företag och myndigheter bli utsatta.

Bedrägerier är fortfarande vanligt i digitala miljöer

Men bara för att man inte behöver oroa sig nämnvärt för att man ska bli utsatt för en hackerattack så är det istället vanligare med olika typer av bedrägerier i digitala miljöer. Ett exempel på detta är vågen av Swish-bedrägerier som har sköljt över Sverige under senare år. Men det går även att bli utsatt för bedrägerier på ett annat sätt.

Det är exempelvis vanligt att bedragare skickar SMS eller mail med felaktig information där den utsatte uppmanas att föra över pengar eller liknande väldigt brådskande. Man bör alltid vara kritisk till den här typen av meddelanden och säkerställa att den kommer från en källa som man verkligen kan lita på. Om någon exempelvis ringer och uppger att de kommer från banken bör du genast lägga på och själv ringa upp din banks kundtjänst för att kontrollera uppgifterna.

Så skyddar du dig

Det bästa sättet att skydda sig själv från skadliga program och bedrägerier är genom att vara vaksam och använda sitt sunda förnuft. Se till att du bara laddar ner program från källor som du vet att du kan lita på och tänk på att om någonting låter för bra för att vara sant, är det oftast för att det är det.

Ett antivirus är ett måste

Men precis som att man måste använda sitt sunda förnuft så är det också oerhört viktigt att också ha ett antivirus. Precis som att man behöver rätt sorts produkter för att kunna ta hand om sitt hår på rätt sätt krävs det också att man har ett program som kan hjälpa till med att skydda ens dator från skadliga program. På så sätt har man en första försvarslinje mot skadliga program och virus och även om detta kan kosta någon hundralapp om året är det väl investerade pengar.

Tips – använd akustikpaneler, de har många fördelar

Previous article

Lyckad konferens börjar på Knistad

Next article

You may also like