Tips och tricks

Att välja hästtäcke

0

Det finns otroligt många hästtäcken i alla dess material och tjocklek. Vid val av hästtäcke finns flera saker att tänka på så att hästen mår så bra som möjligt. Horseware Amigo är ett av de sorters modeller på hästtäcken som finns att välja, bland flera andra.

  • Storlek – Viktigt att det inte är för stort. Då kan den skava när den börjar glida bak. Mät hästen från manken till roten för att få fram rätt storlek. Tänk på ett utrymme kvar på 10 centimeter under hästens mage som marginal. Det skapar en skönare känsla för hästen då den ligger ned. Gå även upp en storlek på hästtäcke ifall hästen har en bred bog.

  • Tjocklek – Ibland är det lätt att överklä hästarna. De har redan ett naturligt täcke i form av pälsen. De klarar därför mycket mer kyla och värme än vad människor gör. Utgå därav alltid efter hästens behov vid val av täcke, och inte efter vad vi tycker är varmt eller kallt. Risken är annars att hästen blir överhettad.

Väder och vind

  • Ifall hästen har lång vinterpäls klarar den av kylan bra. Detta för att luft mellan hårstråna isolerar värmen under kyliga dagar.

  • Ifall hästen är blöt och ansatt av mycket vind så blir det betydligt svårare att hålla värmen. Bättre med snö än vatten då pälsen hindrar snön från att smälta.

  • Finns det värmeskydd i hagen? Då blir det lättare för hästen att skydda sig mot tufft väder. Då kanske det inte ens är nödvändigt med ett täcke. Annars finns fler modeller att hitta på nätet, bland annat Horseware Amigo.

Övriga punkter att ta hänsyn till

  • Hästens hälsa – en gammal, svag eller sjuk häst har större behov att få värmen från ett lite tjockare täcke.

  • Foder – se till att det finns god tillgång under kalla dagar. Hästen håller igång blodcirkulationen och därmed värmen i kroppen då den tuggar och äter.

Letar du efter ett spabad?

Previous article

Tips på hur du ska tänka med hur många kalorier du ska äta per dag

Next article

You may also like